Nu het einde van Kentico Portal Engine in zicht komt, krijgen we steeds vaker de vraag of we inzicht kunnen geven in de voor- en nadelen van het overstappen van Kentico Portal Engine naar Kentico MVC. De nood begint steeds hoger te worden, want eind 2022 zal Kentico stoppen met het leveren van support aan projecten die gebouwd zijn met Kentico Portal Engine. Tijd voor actie dus!

Waarom maakt Kentico de transitie van Kentico Portal Engine naar MVC?

Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen beide producten. Kentico Portal Engine is een Kentico product wat gebouwd is op het Microsoft Framework ASP.NET Web Forms. Een framework is een geheel aan standaard softwarecomponenten wat gebruikt kan worden bij het programmeren van een applicatie. In dit geval dus aangeboden door Microsoft. Het Microsoft Framework ASP.NET Web Forms is geïntroduceerd in 2002 en is intussen zwaar verouderd. Microsoft is bezig met een transitie van ASP.NET Web Forms naar het veel nieuwere Microsoft Framework ASP.NET MVC. Aangezien Kentico Portal Engine is gebouwd op ASP.NET Web Forms, volgt Kentico de transitie van Microsoft naar ASP.NET MVC en is Kentico met een vernieuwd product op de markt gekomen; Kentico MVC.


Wat zijn de voordelen van Kentico MVC?

Het nieuwere ASP.NET MVC Framework waar Kentico MVC op is gebouwd, is sneller en lichter. Dit zorgt ervoor dat Kentico MVC een hogere performance heeft en toekomstbestendig is.

Waar Kentico Portal Engine verantwoordelijk is voor zowel het backend (redactie) als het front-end (bezoeker) systeem, is Kentico MVC enkel nog verantwoordelijk voor de backend. Met andere woorden: Kentico laat ons volkomen vrij in hoe wij de opgevoerde content aan de voorkant tonen . Dit betekent dat onze consultants, designers en front-end ontwikkelaars zich niet hoeven te laten belemmeren door enige grenzen die het CMS ons voorheen oplegde. Dit betekent dat we de vrijheid en de flexibiliteit hebben om 100% aan uw wens te kunnen voldoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de steeds strengere eisen rondom digitale toegankelijkheid.

Ontwikkelaars waren in de tijd van Kentico Portal Engine genoodzaakt om zowel de voorkant als de achterkant van de applicatie in Kentico op te bouwen. Elke ontwikkelaar die met het product werkte had daardoor veel ervaring nodig met Kentico. Met de komst van Kentico MVC kunnen niet Kentico ontwikkelaars relatief eenvoudig worden getraind om een gecertificeerd Kentico Ontwikkelaar te worden. Aangezien Kentico enkel nog maar de achterkant faciliteert, vind het grootste deel van de werkzaamheden van een ontwikkelaar buiten Kentico plaats. Dit betekent dat meer ontwikkelaars geschikt zijn.

Tot slot heeft de scheiding tussen backend en front-end nog een ander voordeel. Het is namelijk veel eenvoudiger om te upgraden. Dit betekent simpelweg goedkopere upgrades met minder risico.


Wat zijn de nadelen van Kentico MVC?

De vrijheid en flexibiliteit die Kentico MVC biedt, kan een nadeel met zich meebrengen. Het is des te belangrijker om de website technisch goed op te zetten. Waar Kentico Portal Engine ons allerlei standaard componenten bood om aan de voorkant te gebruiken , dienen we deze componenten nu zelf te bouwen. TrueLime bouwt al sinds 2016 in Kentico MVC en heeft ondertussen een groot aantal componenten beschikbaar om dit nadeel eigenlijk teniet te doen.

Kentico MVC is het nieuwe product van Kentico, waarbij nog niet alle functionaliteiten uit Kentico Portal Engine beschikbaar zijn. Kentico is alles op alles aan het zetten om zo snel mogelijk alle functionaliteiten beschikbaar te maken. Een actueel overzicht is hier te vinden.

Meer informatie over de overstap van Portal Engine naar MVC, een demo of een voorstel op maat? Laat het ons weten, wij komen graag langs om de mogelijkheden te bespreken!

Hulp nodig met overstappen van PE naar MVC? Wij vertellen je graag meer!

LimeScape.Form.MandatoryFields