Dinsdag 3 november was ik ‘aanwezig’ op het Digital Workspace Event van Frankwatching. Uiteraard aanwezig tussen aanhalingstekens; zoals elk event in deze periode, was het volledig digitaal. Dus mijn enige fysieke verplaatsing van die ochtend was die van het koffiezetapparaat in mijn keuken, richting de logeerkamer annex Home Office.

Samen met collega’s Eddy, Roos, Wesley, Astrid, Dave en Femke zitten we in een gezamenlijke Teams chat, om ook van afstand ervaringen uit te wisselen. Wie neemt deel aan welke sessie, wie heeft wie gesproken, hoe gingen onze eigen sessies? Allemaal zaken die je graag met elkaar wilt delen.

Frankwatching heeft zoals te verwachten valt, zijn zaakjes goed op orde. Voor het event is Grip ingezet, een tool speciaal voor virtual events. Iets waar ik natuurlijk niet alleen met interesse naar kijk als deelnemer, ook vanuit mijn vakgebied, waar online platformen centraal staan, ben ik altijd erg nieuwsgierig alles werkt. In de digitale omgeving vind je informatie over de sprekers en de partners, je kunt inzien welke bezoekers er zijn en je ziet natuurlijk de agenda van het event. Erg enthousiast ben ik ook over De mainstage. De centrale plek waar in een livestream de dag vakkundig door Ronnie Overgoor aan elkaar gepraat wordt, en waar de meest inspirerende keynotes gegeven worden. De mainstage is voor mij ook hét onderdeel waardoor het event het fysieke gevoel aardig weet te benaderen.

Gedurende de dag heb ik behoorlijk wat presentaties mogen bekijken. Zoveel, dat ik je een samenvatting per presentatie zal besparen. Veel liever deel ik wat mij het meeste opviel tijdens deze dag, en wat mij het meeste is bijgebleven.


Eddie Obeng

Heb je je ooit afgevraagd waarom je na een dag vol video calls helemaal op bent? Eddie Obeng gaf ons in zijn bevlogen presentatie het antwoord. Je bent in het dagelijks leven gewend om slechts één persoon tegelijkertijd in het gezicht te kijken. Zelfs als je een presentatie houdt, focus je vaak op hooguit enkele gezichten. Nu zitten we hele meetings naar een raster vol gezichten te kijken, dit vergt extra veel energie.


GRIP

Waar ik van op keek, is hoe geïnspireerd ik weer ben geraakt door het verhaal van Rick Pastoor. Rick is auteur van het boek GRIP: het geheim van slim werken. Nu wil ik zeker niet beweren dat mij op dit vlak niets meer te leren valt, maar ik heb inmiddels aardig wat kennis opgedaan. Ik verslind boeken en podcasts over de werking van het brein, de kracht van non-verbale communicatie en eigenlijk elk ander onderwerp wat ook maar iets van een relatie heeft met persoonlijk leiderschap. En dus ondanks deze basiskennis en de inmiddels opkomende schermvermoeidheid - Rick verzorgt de laatste presentatie van de dag - weet hij me te inspireren met zijn heldere verhaal. Eens te meer wordt me duidelijk hoe belangrijk het is om je werk goed te organiseren, en hoe gek het eigenlijk is dat daar in opleidingen nauwelijks aandacht wordt besteed.

Crisis of transformatie?

Wat zitten we met elkaar toch in een bijzondere tijd. In bijna elk verhaal komt terug hoe groot, nu meer dan ooit, het belang is voor organisaties om hun systemen op orde hebben. Deze tijd zie ik als een kans die wij in onze branche moeten aangrijpen, zeker, het is een crisis in zijn puurste vorm, maar wij als IT professionals hebben de mogelijkheid om er een transformatie mee in gang te zetten waarmee we uiteindelijk weer terug in balans komen. En wat vind ik het tof dat ik daar met mijn werk onderdeel van uit mag maken!

Na deze dag klap ik, met vol hoofd en vierkante ogen, mijn laptop dicht. Hoe mooi ik alle digitale ontwikkelingen ook vind, na zo’n dag binnen is het heel fijn om buiten – volledig offline - nog even wat frisse lucht te happen.

Benieuwd hoe mijn collega’s het event hebben ervaren? Lees ook de blog van Roos, die tijdens het event een presentatie heeft gehouden over de case MIjnFNV, en het verhaal van Wesley, die verslag doet van het discussiepanel dat het heeft over wat écht belangrijk is bij digitale werkplekken in de Zorg.
Meer weten over Digital Workspace Event?