Ik vind de flipperkast en de Playstation gaaf!

Het hemd van het lijf - Software Tester Youri

Wat doe je als Software Tester en hoe ziet je dag eruit?

Youri Perotti

Software-Tester-TrueLime.jpg
Hoe lang werk je bij TL?
2 jaar en 14 dagen. 

Waarom heb je gekozen voor een bedrijf als Truelime?
Ik heb altijd voor grote, vaak internationale bedrijven gewerkt, vaak multinationals zoals Shell, Akzo, ING, DOW Chemicals, Ordina (opdrachten bij o.a. Postbank, ABN Amro, Aegon). In dienst van deze bedrijven ben je een nummer en raak je vaak in de massa kwijt. Bij een wat kleiner bedrijf als Truelime ben je jezelf, Youri in dit geval!
 
Ik heb bewust gekozen voor Truelime, een bedrijf waar een familiesfeer hangt
en je bijvoorbeeld ook bij de directeur of eigenaar aan de lunchtafel zit.


Wat doe je als Software Tester?
Als Software Tester maak je deel uit van een Agile team. Binnen dit team ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van de software én probeer je de testvolwassenheid binnen het team naar een hoger niveau te brengen.
Het testen van software kent vele aspecten, zo ben je onder andere betrokken bij het uitdenken van testcases met de klant.
Je bepaalt hoe je kan meten of je aan de acceptatiecriteria voldoet, daarnaast spoor je fouten op en registreer je testbevindingen. En last but not least voer je een kwaliteitscontrole uit op het gerealiseerde product, geautomatiseerde testen kunnen hier een grote rol in spelen. Je bent overigens niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoerende gedeelte maar je denkt ook mee over de te voeren teststrategie. Een super uitdagende functie dus!

Welke talenten heb je volgens jou nodig voor deze functie?
* Slim zijn ;)
* Gestructureerd
* Gedisciplineerd
* Flexibel (aan kunnen passen aan wat de klant wil en aan wat TrueLime wil)

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er bij jou uit?
8.00 uur
Ik kom hier om 8 uur aan. Ok 5 over 8.... (Ik begin graag vroeg zodat ik op tijd weer naar huis kan)
Op de trap kom ik Kevin tegen en maken we een praatje. Dan ga ik naar onze verdieping boven, opstarten maar! 
8.15 uur
Op de Sprint Backlog kijken wat ik voor het team kan doen. Hier zie ik waar we mee bezig zijn en wat er gedaan moet worden. (TO DO) Hierna kan ik aan de slag!
10.30 uur
Stand-up met het team en koffie. Hier bespreken we de status van een project en de eventuele issues. We stellen elkaar vragen en er worden de planningtechnische zaken besproken.
10.45 uur
Verder met het werk, afwisselend met overleg met diverse collega's. Vanuit testmanagement informeer ik tevens regelmatig potentiële klanten over hoe wij testen uitvoeren en hoe wij kwaliteit kunnen waarborgen.
12.00 uur
Moment om nerfgun pijltje naar Sander te schieten
12.15 uur
Gezamenlijke lunch met z'n allen. Daarna gaan we lekker een stukje wandelen en halen we soms een ijsje bij de boerderij hierachter :)
12.45 uur
Energie voor 10! Uitvoeren van testgevallen, maar ook vergaderen én contact met de klant om zaken te verduidelijken.
15.00 uur
Koffie!
15.10 uur
Nog even de laatste uurtjes knallen!
16.30 uur
De dag zit erop. Hard gewerkt, time to go home!

Daarnaast hebben we iedere 2 weken de sprintsessies (review, retro en planning), dan zien de dagen er totaal anders uit. Vaak is dit op locatie bij de klant, alle scrum sessies doen we namelijk met de klant samen.

Wanneer heb je een voldaan gevoel over jouw dag?
Als ik af heb wat ik gepland heb om te doen. Ik hoop geen fouten te vinden in testen, dit betekent dat de ontwikkelaars hun werk perfect hebben gedaan. Anders heb ik bij het testwerk een steekje laten vallen, dit komt gelukkig niet vaak voor.

Wat was je leukste project, en waarom?
We hebben alleen maar leuke projecten, CAK was het eerste project waarbij ik op webgebied bezig was. Dus CAK blijft bijzonder. Bij ROCvA en Whoohoo hebben we ook hele leuke dingen gedaan, zoals het gezamenlijk met de klant opzetten en uitvoeren van testscenario’s dat dan simultaan vanaf verschillende locaties plaatsvindt.
Een nieuwe uitdaging waar ik nu mee bezig ben is testautomatisering met Leapwork. Testautomatisering pas je toe om testen herhaalbaar te kunnen maken. Daarmee kan je snel zien of een wijziging die je hebt doorgevoerd geen gevolgen heeft voor de bestaande software. Dit zorgt voor betere en gegarandeerde kwaliteit. Door minder handmatig werk kunnen testactiviteiten sneller en nauwkeuriger uitgevoerd worden. Een super gaaf project!
 
Wat heb je geleerd tijdens het uitvoeren van je functie en wat wil je nog leren?
Ik heb enorm veel geleerd over het bouwen van o.a. websites, de terminologie hierachter etc. Wat nu nog op mijn wensenlijstje staat is het behalen van CAT (Certified Agile Tester) en Ethical Hacker certificaat. Hier is gelukkig alle ruimte voor bij TrueLime!
 
Wat maakt het werken bij TrueLime leuk en hoe is de sfeer op het werk?
Wat ik leuk vind is dat het een redelijk jong team is, heel gevarieerd. 
Ons team (Manticore) bestaat uit 14 mensen, waarvan 9 Software Developers, een Projectleider, een Project manager, een Designer en een Stagiair. Dit zijn allemaal aardige gasten én Merel :). 
We werken op een leuke en plezierige manier samen en kunnen alles tegen elkaar zeggen. Je krijgt hoogstens een nerfgun op je gericht.

TrueLime is een informeel familiebedrijf, waar veel mag en kan.

Je kan bijvoorbeeld in een korte broek naar het werk komen in de zomer en op vrijdag een lekker biertje drinken in de bar. We doen regelmatig leuke activiteiten samen, denk aan een weekendje weg, BBQen, etentjes buiten de deur én spelletjes. Daarnaast vind ik de flipperkast en de Playstation gaaf! (ook al kan ik er niks van) 

Wat zou jij een nieuwe collega vertellen over TrueLime/jouw werk?
Werken bij Truelime is gewoon te mooi voor woorden, want óók ik voel me hier jong!