Het ligt er maar net aan welke kant je op wilt groeien, TrueLime groeit met jou mee!

De hemd van het lijf - Front-end Developer Wessel

Wat doe je als Front-end Developer en hoe ziet je dag eruit?

Wessel

Personeel48-(1).jpg

Wat doe je als Front-end Developer Bij TrueLime?

Als Front-ender ben je verantwoordelijk voor de voorkant van een applicatie, website of online omgeving.
Ik houd mij bezig met design-technische aspecten, maar ook met zaken als usability (gebruiksvriendelijkheid) en accessibility (toegankelijkheid).

Hiervoor maak ik uiteindelijk altijd gebruik van HTML, CSS (Cascading Style Sheets) en voor de interactie van Javascript. Maar door preprocessors en frameworks (denk aan React, Angular, Vue, etc) is er tegenwoordig veel veranderd voor de gemiddelde Front-ender. Daardoor kan een Front-end steeds complexere functionaliteiten bevatten en is het belangrijk dat je de code opdeelt in componenten zodat de broncode beheersbaar en begrijpbaar blijft.
Er zijn twee kanten binnen deze functie. Enerzijds het designstuk, met andere woorden ervoor zorgen dat wat de designers hebben gemaakt er goed uitziet aan de voorkant d.m.v. UI (user interface). Aan de andere kant heb je de logica, hierbij moet je samen met de back-end ervoor zorgen dat alles goed werkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan functionaliteiten met veel logica zoals sliders, galerijen of formulieren met meerdere stappen.
Het draait dus om het omzetten van een ontwerp van een website of andere toepassing in een technisch goed werkend geheel.
  • Gaat het werken voor de gebruiker en werkt het met de technologieën van de website?
  • Hoe ga je om met browserverschillen?
  • Werkt het zowel op desktop als op mobiel en op een tablet?
Dit zijn vragen waar ik mij onder andere mee bezig houd en samen met de Designer en Product Owner een antwoord voor zoek!

Wat heb je gestudeerd?

HBO Informatica bij Avans

Hoe lang werk je bij TrueLime?

Vanaf januari 2014 heb ik mijn afstudeerstage bij TrueLime gedaan, daarna ben ik hier in dienst gekomen.

Waarom wilde jij Front-end Developer worden?

Je zit tussen de designers en de back-enders, het is een hele variërende job waarbij je veel moet communiceren met verschillende mensen.
Tel daarbij op dat ik heel visueel ben ingesteld. Het mooie aan Front-end vind ik dat je meteen ziet of iets werkt. Hetgeen wat jij maakt zie je direct op het scherm, oftewel direct resultaat!

Het mooie aan Front-end vind ik dat je meteen ziet of iets werkt.
Hetgeen wat jij maakt zie je direct op het scherm, oftewel direct resultaat!

Welke talenten heb je volgens jou nodig voor deze functie?

  • Goed om kunnen gaan met iedereen in team.
  • Inlevingsvermogen in mensen/eindgebruikers
  • Communicatief goed. Tegen Designers moet je bijvoorbeeld kunnen zeggen dat iets niet werkt voor de eindgebruiker
  • Inzicht in de globale werking van de back-end is heel handig

Wat maakt het werken bij TrueLime leuk? En hoe is de sfeer op het werk?

Voornamelijk de familiesfeer die hier heerst. Een voorbeeld is tijdens de borrel, veel mensen staan dan samen rond de flipperkast met een biertje erbij. Heerlijk!
Toen ik hier kwam waren er nog 30 mensen, dus we zijn flink gegroeid, maar de familiesfeer is gelukkig gebleven. We lunchen samen met het management en de directeur, wat je ook niet vaak bij andere bedrijven ziet. De sfeer is tevens altijd goed!
Daarnaast is het fijn om invloed te hebben op veranderingen. Je mag altijd je mening geven en er wordt écht naar je geluisterd!
Daarnaast is het fijn om invloed te hebben op veranderingen.
Je mag altijd je mening geven en er wordt écht naar je geluisterd!

In wat voor team werk je?

Ons team (team Fenix) is heel divers, momenteel met drie man van TrueLime. De rest van het team is inhuur en daarnaast werken we nog samen met het team van EXLRT in Servië. De communicatie is dus in NL en Engels, dat is soms wel een uitdaging. En ondanks dat iedereen een verschillende achtergrond heeft, is het een heel hecht team!

Wat was je leukste project, en waarom?

Het zijn allemaal leuke projecten!
Bij ieder project zit er een stukje progressie in, ik vind het mooi om te zien dat we steeds blijven groeien.
Bij de Leidsche Verzekeringsmaatschappij, NIPO, en Radboudumc hadden we een goede rolverdeling en de Front-end die is opgeleverd is heel generiek. Het afgelopen jaar hebben ze veel generieke Front-end kunnen hergebruiken. Daar ben ik trots op!

Wat leer jij in je functie?

Het verschil tussen school en werk is het écht leren samenwerken in een team. Ik ben commerciëler geworden in projecten en heb veel nieuwe technische kennis op gedaan, samen met mijn Front-end collega’s. Zo hebben we de cursussen React en Plural Sight gevolgd. Zo volgen we cursussen op Plural Sight en gaan we regelmatig naar conferenties zoals Fronteers waar we de laatste Front-end technieken bekijken en met elkaar bespreken.
En natuurlijk kijk je zoals iedere ontwikkelaar af en toe eens op Stack Overflow voor een oplossing!

Wat wil je nog bereiken in je carrière?

Ik hoop dat we binnen TrueLime steeds generiekere Front-end ontwikkelen en daardoor nog meer code kunnen delen tussen onze teams. Daarnaast zie ik graag meer projecten met Front-end frameworks zoals Angular en React.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er bij jou uit?

Ik zal vertellen hoe een gemiddelde dag op vrijdag er bij TrueLime uit ziet. Ik werk 1 dag in de week extern bij Radboudumc, deze dagen verlopen weer heel anders.
8.30 uur
Ik pak wat te drinken en dan loop ik naar boven. Bespreking over de vorige dag met team Fenix en team Raptors.
9.00 – 9.30 uur
Kijken wat er op de backlogs staat. Aan de ene kant projecten van ons team maar ook bijvoorbeeld de backlog van Radboudumc, dit is een project vanuit team Raptors waarvoor ik de Front-end ontwikkel.
9.30 – 9.45 uur
Stand up Radboudumc, samen met de Product Owner en Scrum Master vanuit Radboudumc. Hier wordt besproken wat er gisteren is gedaan, wat je gaat doen die dag, en we kijken of er impediments (risico’s) zijn die het development proces belemmeren.
9.45 – 10.00 uur
Stand up van ons team, team Fenix. We bespreken de verschillende projecten die we in ons team hebben, zoals IBN, Hartstichting en TEFAF.
10.00 – 12.00 uur
Programmeertijd! Momenteel werk ik aan de ‘favorieten functionaliteit’ van Radboudumc. Op de website kunnen bezoekers hun favorieten aanklikken en opslaan binnen de site, denk hierbij aan een belangrijk artikel, nieuwsbericht of overige informatie.Favorieten functionaliteit Front-end Developer TrueLime
12.00 uur
Lunchtijd! Als ik tijd over heb ga ik nog even flipperen.
12.30 – 13.30 uur
Refinement, hier gaan we de wensen van de klant omzetten in specificaties en deze realiseren. We stellen vragen terug aan de klant, daarna gaat het naar een planningssessie en bepalen we in welke sprint we het gaan ontwikkelen.
13.30 – 14.00 uur
Innovatie evaluatie intern. Ik zit ook in het innovatieteam (True Unlimited). Binnen dit team ben ik voornamelijk bezig met toepassingen in Angular en React maar hier wordt ook onderzoek gedaan naar nieuwe technieken door afstudeerders van Avans en Fontys. Ik zit even samen met Jan en vraag hoe zijn werk binnen het project loopt. Samen zijn we bezig met de Activity stream, dat is een functionaliteit binnen een samenwerkingsomgeving.
14.00 – 14.15 uur
Mail checken en kijken of ik vragen kan beantwoorden van klanten en collega’s.
14.15 – 17.00 uur
Koffie wordt gehaald en ik kan weer gaan programmeren. Nu kan ik me lekker focussen op de functionaliteiten die ik ga ontwikkelen. Ik ga weer verder met de favorieten functionaliteit!
17.00 uur
VRIJMIBO! Gezellig naar de borrel met z’n allen, hier bespreken we de afgelopen week en de weekend plannen van iedereen!

Wat zou jij een nieuwe collega vertellen over TrueLime/jouw werk?

Het werk is heel afwisselend! Je hoeft niet bang te zijn dat je alleen maar moet programmeren, je bent veel bezig tussen het back-end team, de klant en de bezoeker. Daarnaast werk je op verschillende projecten.
Dat is heel fijn en het zorgt ervoor dat je niet stoffig vast zit aan 1 project. Daarnaast kan je bij ons als styler van de Front-end aan de slag én als Developer / Programmeur. Het liefst kan je natuurlijk heel goed schakelen tussen deze 2 kanten.

En vergeet niet…je staat nooit alleen en je bent geen nummertje bij TrueLime, iedereen wil met je meedenken en overal over praten. Het ligt er maar net aan welke kant je op wilt groeien, TrueLime groeit met jou mee!
 
En vergeet niet…je staat nooit alleen en je bent geen nummertje bij TrueLime, iedereen wil met je meedenken en overal over praten.
 

Ben jij een Front-end Developer en is je interesse gewekt?
Bekijk dan onze vacature!