'Je krijgt veel ruimte om zelf initiatief te nemen en ideeën te ontplooien!'

De hemd van het lijf - Solution Architect Marnix

Wat doe je als Solution Architect en hoe ziet je dag eruit?

Marnix

Personeel59-1-(1).jpg

Wat doe je als Solution Architect bij TrueLime?

We bouwen web-gebaseerde oplossingen op maat en het is mijn werk om die oplossingen technisch uit te denken en samen met het team te bouwen. Daarvoor overleg ik met de klant; de product owner, technische mensen en partijen waarmee we integreren.
De plannen en ideeën werken we met het team uit tot backlog-items die het team implementeert. 
Mijn werk beperkt zich niet alleen tot de software die we bouwen. Het hele landschap waarin de oplossing moet werken heeft mijn aandacht. Samen met de klant zoeken we naar de meest optimale oplossing en dat hoeft echt niet altijd een technische oplossing te zijn.
De centrale vraag is altijd: Hoe kunnen we een oplossing inrichten die bij de strategie van de klant past?
Binnen TrueLime zijn we als architecten samen met de CTO verantwoordelijk voor het uitzetten van de technische richting. We evalueren nieuwe technieken en kijken welke passen bij het DNA van TrueLime en onze klanten. Op dit moment zijn we druk bezig om meer herbruikbare componenten te isoleren uit onze Kentico MVC projecten, zodat we nog sneller projecten kunnen opzetten en over projecten heen de kwaliteit van de functies kunnen waarborgen. We zijn de kennis die we de afgelopen jaren hebben opgedaan ook aan het vastleggen zodat alle teams de transitie kunnen maken naar MVC ontwikkeling.
 
Wat heb je gestudeerd?

Technische computerkunde. Dat is de informaticakant van Elektrotechniek. Ik heb me vooral toegelegd op het raakvlak van software en hardware. Daarna ben ik als Embedded Software Engineer aan de slag gegaan. Dat heb ik de eerste drie, vier jaar van mijn loopbaan gedaan. Tijdens mijn studententijd was ik ook bezig met grafisch ontwerp en ik merkte dat ik daar feeling voor had. Wanneer je software en grafisch ontwerp bij elkaar brengt, kom je al snel bij web applicaties en daar ben ik gaandeweg ingerold. In het begin nog met Perl, PHP en Java maar vanaf ASP.NET 1.0 werk ik voornamelijk met het .NET Framework.
 

Waarom wilde jij Architect worden?

Voordat ik hier kwam ben meer dan 10 jaar freelancer geweest. Dit was heel leuk, maar je wordt vaak ingezet om puin te ruimen en daarna mag je op zoek naar iets nieuws. De leukste projecten die ik als freelancer draaide zijn de projecten waar ik met de klant ging zitten om van scratch een oplossing te bedenken.
In mijn laatste freelance opdracht kon ik als lead developer een team leiden en raakte ik al snel betrokken bij het uitzetten van de architectuur van het product.
Toen wist ik dat ik dat me graag verder wilde ontwikkelen als architect. De combinatie tussen techniek, mensen en verantwoordelijkheid is erg boeiend en gevarieerd. Dat vond ik 2,5 jaar geleden terug in de vacature van TrueLime. Hier heb ik de kans gekregen om een team op te bouwen, kennis over te dragen en kan ik kansen creëren om mensen te laten groeien.
 
De combinatie tussen techniek, mensen en verantwoordelijkheid is erg boeiend en gevarieerd.
Dat vond ik 2,5 jaar geleden terug in de vacature van TrueLime. Hier heb ik de kans gekregen om een team op te bouwen, kennis over te dragen en kan ik kansen creëren om mensen te laten groeien.

Welke talenten heb je nodig voor deze functie?

  • Creatief: je vindt creatieve oplossingen ondanks de beperkingen die in elk project aanwezig zijn.
  • Vertalen van vraag naar oplossing:  je ziet hoe een functionele vraag vertaald kan worden naar technische implementatie.
  • Inlevingsvermogen: Je kunt je verplaatsen in anderen en je ideeën uitleggen
  • Vooruitziende blik: obstakels wegruimen voordat het project vastloopt.
  • Kennis overdragen: je helpt het team, en andere collega’s, om de juiste kennis te vergaren voor elk project
     

Wat leer jij in je functie?

Binnen TrueLime heb ik vooral veel geleerd op management en coaching vlak. Als architect was je, tot voor kort, lijnmanager van de technische mensen in het team. In de agile transformatie van het bedrijf is die rol omgebogen tot coach. Ik merk dat collega’s het prettig vinden om met me te praten over hun werk en ik vind het leuk om anderen te helpen zich verder te ontwikkelen als professional.
Vanuit het bedrijf heb ik kennisgemaakt met coaching-technieken zoals bijvoorbeeld intervisie, het DISC-model en het kernkwadrant.
 

Wat maakt het werken bij TrueLime leuk? En hoe is de sfeer op het werk?

Vooral de hele positieve sfeer die er hangt, je krijgt veel ruimte om zelf initiatief te nemen en ideeën te ontplooien. Mensen worden enthousiast van de dingen die we doen, hier werken geen azijnpissers. We gaan er voor om met zijn allen iets moois te bouwen. Dat vind ik het allerleukste van werken hier.
 
We gaan er voor om met zijn allen iets moois te bouwen. Dat vind ik het allerleukste van werken hier!

De afgelopen 2,5 jaar hebben we MVC ontwikkeling met Kentico op de kaart gezet. Dat is begonnen bij het project met Radboudumc. We hebben de voors en tegens uitgezocht en met een PoC (Proof of Concept) de klant overtuigd. Nu heeft Kentico bekend gemaakt dat MVC vanaf versie 12 het primaire ontwikkelmodel is en hebben we als TrueLime besloten geen nieuwe projecten meer te starten op basis van ASP.NET WebForms. De organisatie geeft de ruimte om dit soort initiatieven te nemen en uit te voeren en dat is heel mooi!

 
In wat voor team werk je?

Ik werk in team Fenix, een heel nieuw team ontstaan na de splitsing van mijn vorige team. We zijn dit team nog op volle sterkte aan het brengen en zijn daarin voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor het zoeken van de juiste mensen. Het huidige team bestaat uit Lex, Wessel en de kersverse Software Tester Bram, daarnaast werken we met externe collega’s en EXLRT.
Het is een zelfsturend team en we hebben een voortrekkers rol in het definiëren van de TrueLime-way.

Wat was je leukste project, en waarom?

Het is moeilijk om te kiezen maar ik vind vooral de grotere projecten voor bekende namen het leukst.
Bij ROC van Amsterdam was ik uitvoerend Architect. In overleg met de klant was er al van alles beschreven. Daarna zijn we het gaan bouwen en gaandeweg heb ik continu verbeteringen aangedragen. Bij dit project hebben we veel innovatie gedaan om het uitrollen van releases te automatiseren.
Bij Radboudumc konden we blanco starten met een agile project. Er lag alleen een interactieconcept en we kregen weinig beperkingen. We bedachten de hele techniek en wat het eindproduct moest worden. Dit is een grote klant en een groot project, erg gaaf dus!
Hartstichting was leuk omdat we de lessen van Radboudumc meenamen, deze nogmaals konden gebruiken en tevens weer konden laten zien dat de gekozen oplossing werkt. Daarnaast is het mooi om bij te dragen aan een goed doel waar mensenlevens mee worden gered!
TEFAF was heel leuk, uitdagend en nieuw. Na een eerste fase waarin we snel de publieke website hebben neergezet kregen we het vertrouwen van de klant om een portaal te bouwen voor de ondersteuning van het primaire proces. Onderdeel van de oplossing was een diepe integratie met Microsoft Dynamics 365. Dat was voor TrueLime een nieuwe oplossing.
 

Wat wil je nog bereiken in je carrière?

Dit jaar wil ik graag het team en het ontwikkelproces zover brengen dat de kwaliteit van wat we produceren zo goed is dat het alleen maar leuk is om software te bouwen. Software om blij van te worden!
We zijn aan het kijken of we de technieken van Behaviour Driven Development kunnen toepassen. Bij BDD draait het om de juiste functionaliteit goed te implementeren en op het juiste moment te leveren. Dit wordt gedaan aan de hand van begrijpelijke, leesbare voorbeelden. Op deze manier weet het team waarom een klant een bepaalde functionaliteit wilt zien en begrijpt de klant wat er ontwikkeld gaat worden. Het idee is dat iedereen dezelfde taal spreekt en feedback loops op alle niveaus zorgen dat iedereen op het juiste spoor blijft.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

Ik heb twee soorten werkdagen: op locatie bij de klant en bij TrueLime op kantoor. Wanneer ik bij een klant werk zorg ik er altijd voor dat ik zoveel mogelijk mensen spreek en zoveel mogelijk contacttijd met de klant heb. Ik heb gesprekken met stakeholders, met IT- er over IT gerelateerde zaken, met de functioneel beheerder om over support te praten en over openstaande tickets én met de product owner.

Dag intern bij TrueLime:
8.30 uur
Parkeren. Even de TrueLime Dopper vullen bij de waterkoeler en bijpraten met collega’s die toevallig tegelijk binnen komen.
8:45 uur
Mailtjes wegtikken en een plan maken voor die dag; hoe staat het met de sprint, zijn er nieuwe vragen of incidenten?
9.30 uur
Stand up, ook met de jongens uit Servië (EXLRT)
9.45 uur
1 op 1 overlegjes om ontwikkelaars op weg te helpen.
10.00 uur
VSTS Notificaties verwerken; Klanten, collega’s en andere projectbetrokkenen geven hun feedback op product backlog-items en vragen om een mening of beslissing.
11.00 uur
Refinen met het team en de klant om te zorgen dat er ready werk is voor de volgende sprint.
12.00 uur
Lunchen en een potje flipperen of wandelen.
12.30 uur
Meestal heb ik in de middag tijd om zelf werk op te pakken. Bijvoorbeeld het opzetten van de baseline en OTAP voor een nieuw project of een Proof of Concept.
14:00 uur
Meeting: Bijvoorbeeld een coachinggesprek met een collega, bellen met een klant of overleggen met het architectenteam.
15:00 uur
Tijd voor een release. We lopen nog even de laatste puntjes na en zetten de release klaar zodat de klant hem kan goedkeuren en met een druk op de knop naar productie stuurt.
15:30  uur
Stories op de backlog uitwerken en vragen stellen.
16:00 uur
Samen met een consultant kijken we naar de nieuwe plannen van een klant en proberen we slimme vragen te stellen om helder te krijgen wat de klant écht wil.
17.00 uur
Snel naar huis om eten te maken voor mijn gezin.
21:00 uur
Een idee uitwerken waar ik geen tijd voor heb gehad of een Pluralsight training volgen over de laatste nieuwe spullen op Azure.

Wat zou jij een nieuwe collega vertellen over TrueLime/jouw werk?

Ik zou vertellen over de sfeer bij TrueLime, hoe fijn het is om met mensen te werken die positief zijn en blij zijn met wat ze doen. Ik hoef niet veel dingen anders te doen dan toen ik freelancer was. Dat voelt heel goed!
 
De functie van Solution Architect is heel gevarieerd, heeft veel uitdagingen en je krijgt veel eigen verantwoordelijkheid. Ik word daar blij van!