Eerste stap in verbeterde digitale dienstverlening

Nieuwe website Radboudumc

Met een nieuwe, vraaggestuurde website verbetert het Radboudumc haar online bereikbaarheid, zichtbaarheid en dienstverlening. Het is de eerste stap van het plan om de digitale dienstverlening aan te laten sluiten op de ambitieuze missie van het universitair medisch centrum: ‘to have a significant impact on healthcare’. TrueLime realiseerde de website voor Radboudumc in Kentico CMS. 

TrueLime werkte aan dit project samen met een design-team van Fabrique (design en interactie-ontwerp) en de afdeling Informatie Management en een team van het Radboudumc. Het gezamenlijke doel: één website ontwikkelen waar patiënten, bezoekers en professionals in de gezondheidszorg directer en efficiënter informatie kunnen vinden.Customized design op standaard Kentico-installatie

“Om het eigentijdse, mobile first ontwerp van Fabrique met cards en overlays exact door te voeren, gebruikten onze developers Kentico Model-View Controller (MVC). Daarmee hebben we volledige controle over de html. Het design realiseren zonder compromissen of terughoudendheid is prachtig. Voor eindgebruikers, maar ook voor de developers,” vertelt Marnix van Valen, architect en senior developer bij TrueLime. “Als TrueLime namen we het initiatief Kentico MVC te gebruiken, en overtuigden we de andere stakeholders mee te gaan in deze keuze. Met dit omvangrijke project bewijzen we dat Kentico MVC 9/10 functioneel volwassen is.”

“Tijdens de ontwikkeling van de website werkten we nauw samen met de ontwerpers van Fabrique. We perfectioneerden samen het interactieontwerp, en dat zie je terug in het resultaat. Dit design is eigenlijk volledig maatwerk, maar het mooie is dat de back-end juist een standaard Kentico-installatie is, zonder grote technische wijzigingen. Dat maakt uitbreiden en updaten in de toekomst eenvoudiger en goedkoper. Daarmee is de website heel toekomstbestendig.”
 

Honderden afdelingen, honderden wensen

“Het projectteam voerde het werk uit volgens de scrum-methode,” voegt Bruno van de Laar van het Radboudumc toe. “Deze methode hebben we binnen het Radboudumc nog niet eerder gebruikt, maar we hebben met het team laten zien dat deze manier van werken zijn vruchten afwerpt en dat we mooie resultaten kunnen leveren.” De samenwerking met TrueLime verliep volgens van de Laar “constructief”. “Er was sprake van open communicatie, wat het resultaat ten goede kwam.”

“Het bijzondere van dit project is dat het iedereen binnen de organisatie raakt. Honderden afdelingen en organisatieonderdelen zijn betrokken, en allemaal hadden ze hun eigen wensen. De kunst was om een platform te ontwikkelen dat aan al deze wensen tegemoet kon komen. Daarvoor hebben we nu een goede basis gelegd,” aldus van de Laar.
 

Van zoeken naar dialoog

Een belangrijk onderdeel van die basis is de homepage van de nieuwe website van het Radboudumc. De nieuwe homepage is de digitale variant van de ontvangstbalie in het ziekenhuis. De vraag ‘Waar kunnen wij u mee helpen?’ staat er letterlijk centraal. En wat nu nog lijkt op een ‘standaard’ zoekbox wordt de komende tijd geoptimaliseerd naar een slimme zoekmachine die werkt vanuit het principe van een dialoog. Dankzij slimme tagging van de content in het CMS, krijgt de bezoeker straks antwoord op zijn vraag én gerelateerde zoekresultaten.


 

Flexibel pagina’s opbouwen in strak design

De pagina’s waarop bezoekers deze informatie te zien krijgen worden door de webredactie van het Radboudumc flexibel samengesteld met contentblokken zoals afdelingspagina’s die verwijzen naar het team (medewerkers op de afdeling), behandelingen en contactinformatie. Door de strakke templates waarin de webredactie content invoert, wordt de content ‘automatisch’ gestructureerd en in het juiste design getoond op de live-site.

“Dit garandeert een strak doorgevoerd design en voorkomt pagina’s met afwijkende styling,” vertelt Marnix. “De centrale webredactie en decentrale redacteuren hoeven zich daardoor geen zorgen te maken over het design. Zij kunnen hun volle aandacht richten op het samenstellen van relevante (overzichts)pagina’s en het koppelen van relevante, gerelateerde content. “
 

Goede stabiliteit & performance

De architectuur van Kentico MVC biedt meer voordelen. Marnix: “De live-site bevat niet het hele CMS, maar alleen de API’s. Dat maakt de website veel ‘lichter’ en veiliger. Uit onze testen blijkt nu al dat de performance, en daarmee de laadtijd van pagina’s, veel sneller is dan die van vergelijkbare sites die niet met Kentico MVC zijn gebouwd. Zeker nu steeds meer de mensen de website via mobile devices bezoeken wordt dat steeds belangrijker.”Daarnaast blijft de website ook bij calamiteiten in de lucht dankzij geografisch en functioneel gescheiden servers en out-of-the-box Kentico Web Farm Support. “De functionele scheiding van CMS-beheer en content-weergave zorgt voor nog betere beveiliging. Beheer is niet aanwezig in de publieke site, en kan dus ook niet misbruikt worden door bijvoorbeeld hackers. Geen overbodige luxe bij een website met een belangrijke publieke taak,” aldus Marnix.
 

Toekomstplannen

In 2017 blijft TrueLime verantwoordelijk voor het beheer en de doorontwikkeling van de website. Daarnaast zijn er méér ambitieuze plannen, zoals het integreren van het Radboudumc’s intranet, mijnRadboud en het elektronisch patiëntendossier.
 

Typisch TrueLime

  • Technisch vooruitstrevende ideeën en oplossingen;
  • Jarenlange ervaring met omvangrijke ontwikkeltrajecten met Kentico CMS;
  • Nauwe samenwerking op locatie op basis van scrum-methode;
  • Kennis van en aandacht voor performance-optimalisatie;
  • Blijvend verantwoordelijk voor beheer en doorontwikkeling (DevOps).

Een jaar verder, hoe staat het er nu voor?

De website heeft in 2018 9,9% meer paginaweergaven gegenereerd vergeleken met dezelfde periode in 2017. Het gaat hier om bijna 1 miljoen bezoekers per maand. Lees hier wat er nog meer bereikt is met de website.

Over Radboudumc

Het Radboudumc is een universitair medisch centrum voor patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs, gevestigd in Nijmegen. Het Radboudumc wil vooroplopen in de ontwikkeling van een innovatieve, duurzame en betaalbare gezondheidszorg. De missie van het Radboudumc luidt: ‘to have a significant impact on healthcare’. Die missie verwezenlijkt het Radboudumc met persoonsgerichte zorg, aantoonbaar onderscheidende kwaliteit, doelmatigheid en duurzame netwerken. Met 12.000 medewerkers en ruim 3.000 studenten werkt het Radboudumc aan de toekomst van gezondheidszorg en medische wetenschappen.
Eddy de Ridder
+31 (0)6 460 225 66
Meer weten?
Door op 'Bel mij terug' te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor het afhandelen van jouw vraag. Lees meer in ons privacy statement.