Kentico-platform fundament voor realisatie ambitieuze plannen

Nieuw intranet van Gogh Museum

TrueLime heeft voor het Van Gogh Museum het nieuwe intranet ontwikkeld. Het toonaangevende museum realiseert hiermee een enorme verbeterslag op het gebied van informatievoorziening, communicatie en vooral samenwerking tussen haar medewerkers. Het vernieuwde intranet is een hele belangrijke stap in het realiseren van de ambitie van het Van Gogh Museum om online samenwerking en communicatie beter te faciliteren.
Goede basisfunctionaliteiten, meer interactie
Het verouderde intranet van het Van Gogh Museum bood te weinig interactie, was niet gebruiksvriendelijk ingericht en kampte met een versnipperd informatieaanbod en een onhandige navigatiestructuur. Het museum besloot daarom om een selectieprocedure te starten naar een geschikte oplossing.

Het doel was om een nieuw intranet te laten ontwikkelen met goede basisfunctionaliteiten zodat de primaire doelstellingen van goede interne communicatie en informatieverstrekking gehaald konden worden. Daarnaast moest het nieuwe intranet meer mogelijkheden bieden tot interactie.
 
Uitgebreide CMS-selectie
Via een longlist bleven er al snel drie CMS’en over die voldeden aan de basisvoorwaarden en wensen. De definitieve keuze viel uiteindelijk op het op Microsoft gebaseerde Kentico-platform in combinatie met TrueLime als implementatiepartner.“De medewerkers van TrueLime overtuigden ons meteen met de concrete presentatie van een intranet met een interactief design,” aldus Aida Jellinghaus, coördinator interne communicatie bij het Van Gogh Museum en projectleider van het nieuwe intranet. “TrueLime kwam daarnaast over als een betrouwbare partner voor dit project.”
 
Design en implementatie
TrueLime heeft voor het nieuwe intranet van het Van Gogh Museum niet alleen de implementatie van Kentico CMS 9.0 Ultimate voor haar rekening genomen, maar ook het responsive en drempelvrije visual design voor het intranet gemaakt.

De grootste uitdagingen daarbij waren het goed implementeren van een single sign on met behulp van de active directory (zodat gebruikers na het inloggen meteen de juiste informatie zouden zien en de juiste rechten zouden krijgen) en het goed tonen van medewerkersinformatie.Goede communicatie
Jellinghaus is erg te spreken over de rol van TrueLime in de realisatie van het nieuwe intranet: “De medewerkers van TrueLime hebben een toegankelijke en daadkrachtige aanpak. De samenwerking verliep heel goed, waarbij vooral de goede communicatie opviel. Ik heb in het verleden vaker intranetimplementaties gedaan, en vergeleken daarbij liep dit project eigenlijk heel goed.”
 
Koppeling met kassasysteem
Op het nieuwe intranet loggen medewerkers makkelijk in met een eigen Windows-account. Eenmaal ingelogd zien ze een heldere en beknopte navigatiestructuur en kunnen ze eenvoudig:
  • Het laatste nieuws lezen;
  • (Contactgegevens van) collega’s opzoeken;
  • De evenementenkalender inzien;
  • Relevante informatie opzoeken met behulp van de zoekfunctie.


Daarnaast heeft TrueLime als maatwerk een koppeling gebouwd met het kassasysteem van het museum, zodat alle collega’s op ieder gewenst moment realtime kunnen zien hoeveel bezoekers er in het museum zijn.

 
Gebruikersgemak
Het resultaat mag er volgens Jellinghaus zijn: “We zijn zeer te spreken over het nieuwe intranet! Zowel de beheerders van de omgeving als de gebruikers zijn enthousiast. Deze oplossing kent een fijne structuur, een intuïtieve interface en de opbouw van modules en uitbreidingsmogelijkheden is erg prettig.”

“Voor onze redacteuren is het nieuwe intranet veel gebruikersvriendelijker dan voorheen, zij ervaren echt het gemak. Alle content op het nieuwe intranet wordt door hen voorzien van metadata, zodat gedefinieerd wordt wat voor content het betreft en voor wie het bedoeld is,” legt Jellinghaus uit.

“Daarnaast kan de metadata gebruikt worden om content vindbaar te maken via de zoekfunctionaliteit. Dit is noodzakelijk omdat de grote hoeveelheid informatie niet standaard ondergebracht kan worden in een gebruiksvriendelijk menu.”
 
Toegankelijk voor iedereen
Voor het Van Gogh Museum was het erg belangrijk dat het nieuwe intranet voor iedereen, op iedere locatie en op ieder device (zowel pc als tablet en mobiel) goed bereikbaar zou worden. In totaal beschikt het Van Gogh Museum over ruim 400 interne en externe medewerkers, op verschillende locaties. Een groot deel daarvan wisselt regelmatig en heeft geen vaste werkplek, bijvoorbeeld rondleiders, kassamedewerkers en beveiligers. En vrijwel allemaal willen ze ook graag vanuit huis gebruik maken van de mogelijkheden die het intranet biedt.Jellinghaus: “Dankzij de responsive weboplossing hebben alle medewerkers nu altijd en overal eenvoudig toegang tot actuele informatie. Hiermee realiseert het museum veel meer onderlinge verbondenheid en interactie.” Daarnaast wordt met behulp van narrowcasting belangrijke content van het intranet op schermen in het personeelsrestaurant ‘uitgezonden’.
 
Toekomstambities
De lancering van het intranet heeft naast enthousiasme ook meteen gezorgd voor nieuwe ideeën en enthousiasme om het platform verder uit te breiden. “De werkwijze en resultaten tot op heden bieden ons veel vertrouwen om deze nieuwe omgeving samen met TrueLime verder uit te breiden,” aldus Jellinghaus.

“Momenteel onderzoeken we gezamenlijk hoe we dit het beste kunnen gaan realiseren. We willen bijvoorbeeld graag ook online samenwerking in projectgroepen en daarin dan eenvoudig documenten met elkaar delen. Dat wordt de volgende stap in het voltooien van onze ambities. ”
 
Typisch TrueLime
  • Design, front-end en back-end projectmatig volgens scrummethodiek uitgevoerd;
  • Maatwerk: koppeling met kassasysteem voor inzage bezoekersinformatie;
  • Nakomen van gemaakte afspraken: korte lijnen en heldere communicatie;
  • Fundament gelegd voor doorontwikkeling naar een uitgebreide, digitale samenwerkingsomgeving.
Over het Van Gogh Museum
Het Van Gogh Museum in Amsterdam is één van de meest toonaangevende en toegankelijke musea ter wereld. Het museum bevat de grootste collectie werken van Vincent van Gogh: ruim tweehonderd schilderijen, vijfhonderd tekeningen en zevenhonderd brieven. Daarnaast is het museum eigenaar van Van Gogh’s verzameling Japanse prenten. In totaal bevat de bibliotheek van het Van Gogh Museum meer dan 23.000 werken.

Het doel van het museum is om het leven en werk van Vincent van Gogh en de kunst van zijn tijd toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen, om hen ermee te verrijken en inspireren.

Neem een kijkje op de website.
Eddy de Ridder
+31 (0)6 460 225 66
Meer weten?
Door op 'Bel mij terug' te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor het afhandelen van jouw vraag. Lees meer in ons privacy statement.