Hoelang gebruik jij nog software die niet gekoppeld is aan AI?

04-09-2023

De opkomst van de Large Language Models (LLM’s), zoals ChatGPT, en dan met name het laagdrempelige gebruik ervan, zet de wereld aardig op zijn kop. Weet jij eigenlijk al of de systemen die je gebruikt AI in de roadmap hebben opgenomen? Of weet je wat de strategie hiervan is? Software die niet gekoppeld is aan AI zal binnen 3 jaar als verouderd of onzichtbaar worden beschouwd. Dat zijn de woorden van Sam Schillance, Deputy CTO van Microsoft.  Een nogal krachtige uitspraak. Maar het is er een die je goed in gedachte moet houden. Waarom? Dat vertellen we je graag. In dit artikel lees je meer over de invloed van AI en delen we onze visie hierop.

evolutie IT

Evolutie in de IT

Waarom Artificial Intelligence (AI) verre van een tijdelijke hype is, is te onderbouwen door terug te kijken op de afgelopen 50 jaar. Om de 10 à 15 jaar is er namelijk een paradigmaverschuiving in de IT.

Kijk naar de opkomst van het internet. Dit zorgde ervoor dat we onze software niet meer hoefde te installeren op een desktop. Het werd nu op elke plaats, op elk moment beschikbaar via het web. Jaren later kwam de smartphone, en sindsdien vinden we het raar als iets niet via mobiel beschikbaar is. Het had een grote impact op de samenleving en de manier waarop we werken. AI is hierin de nieuwste grensverleggende technologie.

Het begrijpen en gebruiken van AI wordt cruciaal voor creatieven en kenniswerkers in alle sectoren. Het zal noodzakelijk zijn om vaardigheden te ontwikkelen om met deze technologie te werken. Het begrijpen van AI en het ontwikkelen van vaardigheden om ermee te werken, zijn essentieel voor succes in een steeds veranderende wereld.

Onze visie op AI

Bij TrueLime zijn we ervan overtuigd dat AI geen mensen gaat vervangen. In verband met de vergrijzing en mede daardoor de krappe arbeidsmarkt. Wél zijn we van mening dat degenen die weigeren AI te omarmen en er niet mee werken, het risico lopen om uiteindelijk vervangen te worden door degenen die wél gebruik maken van deze technologie. Vergelijk het met het mobieltje: ken jij nog mensen zonder?

Huidige systemen dienen te worden gekoppeld met AI, zodat je hierin de samenwerking kan gaan vinden. Door samen te werken met AI ben je in staat productiever te worden. Tegelijkertijd zal je werk aangenamer en efficiënter verlopen. Productiever worden zonder dat je werkdruk omhoog gaat - misschien zelfs lager wordt - is van belang voor de maatschappij. De zorg en het onderwijs kwalitatief op pijl en betaalbaar houden, wordt de komende jaren een grote uitdaging en gezien de vergrijzing moeten we dat met een krimpende beroepsbevolking gaan doen.

Wij zijn er zeker van dat AI niet alleen de productiviteit zal verhogen, maar ook het werk leuker en eenvoudiger gaat maken. Door AI te omarmen, kunnen we nieuwe kansen creëren en de manier waarop we werken en problemen oplossen, veranderen.

Wat kun je het beste doen?

Naar ons idee is de noodzaak er nu al om na te denken over de inzet van AI in je strategie voor 2024. Ben je nog niet zo ver, of weet je niet waar je moet beginnen? Geen paniek. Je staat er niet alleen voor. Bij TrueLime zijn we hier namelijk al volop mee bezig. Dus, heb je een sparringpartner nodig? Wij helpen je graag. Een eerste tip is om als organisatie alle medewerkers in een vertrouwde en veilige omgeving te laten experimenteren met een ChatGPT oplossing speciaal voor jouw organisatie. Op deze manier ontstaan er creatieve ideeën en is de omarming van AI gestart.

Wil jij het ook digitaal voor elkaar hebben?

Of het nu gaat om een nieuw concept of een complexe uitdaging, met slimme ideeën en innovatieve technologie komen we altijd tot een oplossing.

Ben je benieuwd hoe een intensieve, maar vooral leuke samenwerking er uit ziet?

Loop geen belangrijke updates mis!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen, exclusieve webinars, interessante cases en de beste inzichten!