Trends in online onderwijs waar moet je op letten

25-02-2021

In het jaar 2020 is de behoefte aan digitaal onderwijs groter dan ooit geweest. We hebben de trends in het online onderwijs op een rijtje gezet.

In het jaar 2020 is de behoefte aan digitaal onderwijs groter dan ooit geweest. Ook de komende jaren zal deze trend zich voortzetten. Alhoewel digitaal onderwijs velen kansen biedt is het goed om een aantal zaken daarin mee te nemen. We hebben de trends in het online onderwijs op een rijtje gezet:

 1. Digitale leeromgeving
 2. Nieuwe leermethoden
 3. Persoonlijke aanpak en big data
 4. Digitale infrastructuur
 5. Digitaal vertrouwen

Digitale leeromgeving

De traditionele leeromgeving wordt gekenmerkt door een klaslokaal waarin alle leerlingen aan een tafel zitten die naar de docent staat gericht. De docent staat voor de klas en heeft een schoolbord tot zijn of haar beschikking.

Steeds meer scholen zullen naast deze traditionele leeromgevingen ook online leeromgevingen gaan aanbieden. Waar de traditionele leeromgeving vooral docentgestuurd is, zie je dat in de online leeromgeving de leerling meer zelf kan bepalen. De leerling komt centraal te staan en de docent krijgt een begeleidende rol.

Nieuwe leermethoden

Nu steeds meer scholen kiezen voor een vernieuwde leeromgeving, zijn de traditionele leermethodes niet meer effectief genoeg. Waar de leermethoden van de traditionele leeromgeving vooral bestonden uit het volgen van colleges en het lezen van studieboeken, zie je in de vernieuwde leeromgeving dat er steeds meer online leermethoden worden ingezet. Denk aan video's, games en online opdrachten.

Ook zien we de kunstmatige intelligentie (artificial intelligence) mogelijk een steeds grotere rol gaat spelen, al staat dit nog echt in de kinderschoenen binnen het online onderwijs.

Persoonlijke aanpak en big data

Het toepassen van nieuwe leermethoden biedt de mogelijkheid om de voortgang bij te houden van de leerling. Voorheen werd de voortgang slechts periodiek gemeten met toetsen en examens. Door het gebruik van de vernieuwde leermethoden is het mogelijk om de voortgang constant bij te houden. Zo heeft zowel de docent als de leerling direct feedback en kan er vrijwel direct worden bijgestuurd. Dit maakt een persoonlijke aanpak mogelijk, waarin de leerling centraal staat. Een belangrijke uitdaging hierbij is om de informatie uit alle verschillende systemen op één plek inzichtelijk te hebben voor zowel de leerling als de docent.

Digitale infrastructuur

Om de verdere digitalisering mogelijk te maken is het belangrijk dat er goed wordt gekeken naar het IT-landschap. Veel scholen hebben nog niet de stap naar de cloud gemaakt en draaien veel van de applicaties nog op eigen servers in plaats van op online servers. Het is belangrijk dat er een grote stap wordt gezet in de verdere digitalisering van de infrastructuur om het toenemende aantal (mobiele)apparaten en applicaties goed te laten (samen)werken.

Digitaal vertrouwen

Digitaal vertrouwen is belangrijker dan ooit. Door de toename in het online gebruik van digitale leeromgevingen, waarbij er veel persoonlijke informatie van de leerlingen 'over de lijn gaat', is het belangrijk dat er meer dan genoeg aandacht wordt besteed aan onderwerpen als privacy en veiligheid. Het succes van digitale leeromgevingen en vernieuwde leermethoden valt of staat met het digitaal vertrouwen dat leerlingen in de leermethoden hebben.

Take-aways

Online onderwijs gaat de komende jaren een steeds grotere rol spelen. Neem de volgende zaken daarin mee:

 • Houd de rol van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence) goed in de gaten.
 • Creëer een centrale plek waar de leerling de algehele voortgang in kan zien, waarbij je gegevens uit verschillende systemen combineert.
 • Blijf bij met de digitalisering van de infrastructuur.
 • Besteed voldoende aandacht aan online privacy en veiligheid.


Bronnen:

 • Educause 2019
 • Kennisnet 2019-2020

Wil jij het ook digitaal voor elkaar hebben?

Of het nu gaat om een nieuw concept of een complexe uitdaging, met slimme ideeën en innovatieve technologie komen we altijd tot een oplossing.

Ben je benieuwd hoe een intensieve, maar vooral leuke samenwerking er uit ziet?

Loop geen belangrijke updates mis!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen, exclusieve webinars, interessante cases en de beste inzichten!