Direct wijzer met de WA-wijzer van NODR

20.000 keer per jaar wordt een gemeente aansprakelijk gesteld door bedrijven en particulieren. De meeste gemeenten sluiten een WA- verzekering af om die schades te dekken. Het aansprakelijk stellen van derden blijkt vaak een tijdrovende en kostbare kwestie. NODR neemt je dit hele proces uit handen. Als deze specialistische partij zegt dat je schade te verhalen is, blijkt dit ook bijna altijd zo te zijn. Wij werken al jaren met NODR en mochten voor hen een nieuwe tool ontwikkelen waarmee heel snel inzichtelijk wordt voor gemeenten of een schade te verhalen is bij de verzekeraar of niet.
 

Ondersteunende tool

De tool dient als ondersteuning voor de gemeenten, zodat in een aantal stappen bepaald kan worden in hoeverre deze aansprakelijk zijn en welke vervolgactie er moet komen. Om dit mogelijk te maken hebben we een slimme oplossing bedacht om beslisbomen te genereren en die oplossing te koppelen aan het Kentico CMS. NODR maakt daar al jaren gebruik van voor het gebruikersbeheer, dus een logische keuze. Voor de tooling kregen wij totale vrijheid en kozen wij na gedegen onderzoek voor Angular: één van de meest gebruikte JavaScript frameworks dat mooi voortbouwt op de HTML-basis van je website en wordt gebruikt om dynamische websites te maken.
 

Een web-app waarmee je alle kanten uit kunt

Bij het ontwikkelen van de tool hebben we gekozen voor bepaalde beslisroutes met alle vrijheid voor NODR welke en hoeveel ze ervan willen gebruiken. Je begint met vragen als: ‘Waar is de schade ontstaan?’, ‘Plaats een foto’, ‘Door wie is het veroorzaakt?’, ‘Staat het beschadigde item op gemeenteterrein?’. NODR is vrij te kiezen welke vragen ze opnemen, net als de plek die deze vragen innemen in de beslisboom. Bij meerkeuzevragen kan een score worden toegekend aan de antwoorden ‘ja’, ‘nee’ of ‘misschien’ en NODR kan dan zelf bepalen welke vervolgvraag er komt. De uitkomsten kan NODR zelf onderbouwen door een beschrijving toe te voegen van hun juridische experts. Zo geeft elke mogelijke route de waarschijnlijkheid aan van de juridische aansprakelijkheid van de gemeente en heb je als gebruiker snel duidelijkheid.

De extra’s

Je kunt als gebruiker meerdere beslisroutes doorlopen en deze opslaan in je eigen persoonlijke dossier van jouw schadegeval. Het opbouwen van zo’n dossier heeft natuurlijk enorme meerwaarde en geeft een goed overzicht. Zo heb je als gemeente overzichtelijk bij elkaar wat de waarschijnlijkheid is dat je de verzekering aansprakelijk kunt stellen, mét juridische onderbouwing en eventueel gemaakte notities. Als extra voorzorgsmaatregel voor NODR hebben wij mogelijk gemaakt (door middel van uitgebreid versiebeheer) dat je ziet hoe de wetten en jurisprudentie op het moment van het doorlopen van de beslisboom waren. Deze zijn natuurlijk aan verandering onderhevig en dit biedt die zo gewenste duidelijkheid. Een WA-wijzer zonder deze functionaliteit was niet volledig geweest!
 

Een flexibele toekomst

Een schadegeval is al erg genoeg en wij zijn blij NODR te kunnen helpen duidelijkheid te scheppen in de wirwar van wetten en regels. Door veel gebruikersflexibiliteit en goed afgetikte functionaliteiten is NODR met deze tool niet alleen in het huidige digitale klimaat hun particuliere klanten en gemeentes goed van dienst, maar kunnen ze ook handig inspringen op de vele mogelijkheden van de toekomst.

Wil jij het ook digitaal voor elkaar hebben?

Of het nu gaat om een nieuw concept of een complexe uitdaging, met slimme ideeën en innovatieve technologie komen we altijd tot een oplossing.

Ben je benieuwd hoe een intensieve, maar vooral leuke samenwerking er uit ziet?

Loop geen belangrijke updates mis!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen, exclusieve webinars, interessante cases en de beste inzichten!