De dag van Front-end Developer Wessel

02-10-2020

Als Developer ben je lid van een Agile team en medeverantwoordelijk voor de projecten van je team. Lees meer over werken bij TrueLime!

Wat doe je als Front-end Developer Bij TrueLime?

Als Front-ender ben je verantwoordelijk voor de voorkant van een applicatie, website of online omgeving.

Ik houd mij bezig met design-technische aspecten, maar ook met zaken als usability (gebruiksvriendelijkheid) en accessibility (toegankelijkheid). Hiervoor maak ik uiteindelijk altijd gebruik van HTML, CSS (Cascading Style Sheets) en voor de interactie van Javascript. Maar door preprocessors en frameworks (denk aan React, Angular, Vue, etc) is er tegenwoordig veel veranderd voor de gemiddelde Front-ender. Daardoor kan een Front-end steeds complexere functionaliteiten bevatten en is het belangrijk dat je de code opdeelt in componenten zodat de broncode beheersbaar en begrijpbaar blijft.

Er zijn twee kanten binnen deze functie. Enerzijds het designstuk, met andere woorden ervoor zorgen dat wat de designers hebben gemaakt er goed uitziet aan de voorkant d.m.v. UI (user interface). Aan de andere kant heb je de logica, hierbij moet je samen met de Back-end ervoor zorgen dat alles goed werkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan functionaliteiten met veel logica zoals overzichten met filters, galerijen of formulieren met meerdere stappen.

Het draait dus om het omzetten van een ontwerp van een website of andere toepassing in een technisch goed werkend geheel :

  • Gaat het werken voor de gebruiker en werkt het met de technologieën van de website?
  • Hoe ga je om met browserverschillen?
  • Werkt het zowel op desktop als op mobiel en op een tablet?

Dit zijn vragen waar ik mij onder andere mee bezig houd en samen met de Designer en Product Owner een antwoord op probeer te vinden.

Wat heb je gestudeerd?

HBO Informatica op Avans Hogeschool

Hoe lang werk je bij TrueLime?

Vanaf januari 2014 heb ik mijn afstudeerstage bij TrueLime gedaan, daarna ben ik hier in dienst gekomen.

Waarom wilde jij Front-end Developer worden?

Je werkt samen met designers en de back-enders, het is een hele variërende job waarbij je veel moet communiceren met verschillende mensen. Tel daarbij op dat ik heel visueel ben ingesteld. Het mooie aan Front-end vind ik dat je meteen ziet of iets werkt. Hetgeen wat jij maakt zie je direct op het scherm, oftewel direct resultaat!

Welke talenten heb je volgens jou nodig voor deze functie?

  • Goed om kunnen gaan met iedereen in het team
  • Inlevingsvermogen in mensen/eindgebruikers
  • Communicatief goed. Tegen Designers moet je bijvoorbeeld kunnen zeggen waarom iets niet werkt voor de eindgebruiker
  • Inzicht in de globale werking van de Back-end is heel handig

Wat maakt het werken bij TrueLime leuk? 

Voornamelijk de familiesfeer die hier heerst. Een voorbeeld is tijdens de borrel, veel mensen staan dan samen aan de bar met een biertje erbij. Heerlijk! Toen ik hier kwam waren er nog 30 mensen, dus we zijn flink gegroeid, maar de familiesfeer is gelukkig gebleven. We lunchen samen met het management en de directeur, wat je ook niet vaak bij andere bedrijven ziet. De sfeer is tevens altijd goed! Daarnaast is het fijn om invloed te hebben op veranderingen. Je mag altijd je mening geven en er wordt écht naar je geluisterd!

Je staat nooit alleen en je bent geen nummertje bij TrueLime, iedereen wil met je meedenken en overal over praten. Het ligt er maar net aan welke kant je op wilt groeien, TrueLime groeit met jou mee

In wat voor team werk je?

Ik maak onderdeel uit van het team ‘Zorg en Onderwijs’ – een specialistisch team waarin alle disciplines vertegenwoordigd zijn. Samen kunnen we voor elke vraag een oplossing op maat aanbieden, wat extra waardevol is door onze relevante kennis van de markt en de problemen waar onze klanten tegenaan lopen. Door samen te werken met alle disciplines raak je optimaal op elkaar ingespeeld als team, en is ook je eigen ontwikkeling altijd in beweging.

Wat was je leukste project, en waarom?

Het zijn eigenlijk allemaal leuke projecten, met elk een hun eigen uitdaging. Bij ieder project zit er een stukje progressie in, en ik vind het mooi om te zien dat we steeds blijven groeien. Bij Radboudumc, Connexxion en GGZ Nederland hadden we een goede rolverdeling en de Front-end die is opgeleverd is heel generiek opgezet. In de afgelopen periode hebben we veel Front-end kunnen hergebruiken en doorontwikkelen. Daar ben ik trots op!

Wat leer jij in je functie?

Het verschil tussen school en werk is het écht leren samenwerken in een team. Ik ben commerciëler geworden in projecten en heb veel nieuwe technische kennis op gedaan, samen met mijn Front-end collega’s. Zo hebben we de cursussen React en Angular gevolgd. Ook gaan we regelmatig naar conferenties zoals Fronteers waar we de laatste Front-end technieken bekijken en met elkaar bespreken. En natuurlijk kijk je zoals iedere ontwikkelaar af en toe eens op Stack Overflow voor een oplossing :)

Wat wil je nog bereiken in je carrière?

Ik hoop dat we binnen TrueLime steeds generiekere Front-end ontwikkelen en daardoor nog meer code kunnen delen tussen onze teams. Daarnaast zie ik graag meer projecten met Front-end frameworks zoals Angular en React.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er bij jou uit?

Ik zal vertellen hoe een gemiddelde dag op vrijdag er bij TrueLime uit ziet. Want ik werk 1 dag in de 2 weken extern bij Connexxion, maar deze dagen verlopen weer heel anders.

8.30 uur
Ik pak wat te drinken en dan loop ik naar boven. Bespreking over de vorige dag met collega’s en ik rond nog even een taak van gisteren af op pak een nieuwe op.
9.30 – 9.45 uur
Stand up Maandag, samen met de Product Owner en Scrum Master. Hier wordt besproken wat er gisteren is gedaan, wat je gaat doen die dag, en we kijken of er impediments (risico’s) zijn die het development proces belemmeren.
9.45 – 12.00 uur
Programmeertijd! Momenteel werk ik aan de ‘landingspagina’ van Maandag. Op de website kunnen bezoekers alle vacatures bekijken, maar door middel van landingspagina’s kunnen we de vacatures voor een specifieke markt tonen.
12.00 uur
Lunchtijd!
12.30 – 13.30 uur
Refinement, hier gaan we de wensen van de klant omzetten in specificaties en deze realiseren. We stellen vragen terug aan de klant, daarna gaat het naar een planningssessie en bepalen we in welke sprint we het gaan ontwikkelen.
13.30 – 13.45 uur
Mail checken en kijken of ik vragen kan beantwoorden van klanten en collega’s.
13.45 – 17.00 uur
Koffie wordt gehaald en ik kan weer gaan programmeren. Nu kan ik me lekker focussen op de functionaliteiten die ik ga ontwikkelen.
17.00 uur
VRIJMIBO! Gezellig naar de borrel met z’n allen, hier bespreken we de afgelopen week en de weekend plannen van iedereen.

Wat zou jij een nieuwe collega vertellen over TrueLime/jouw werk?

Het werk is heel afwisselend. Je hoeft niet bang te zijn dat je alleen maar moet programmeren, je bent veel bezig tussen het Back-end team, de klant en de bezoeker. Daarnaast werk je op verschillende projecten.
Dat is heel fijn en het zorgt ervoor dat je niet stoffig vast zit aan 1 project. Ook kun je bij ons als styler van de Front-end aan de slag én als Developer / Programmeur. Helemaal mooi is het als je heel goed kunt schakelen tussen deze 2 kanten.

wessel_dsc09750

Wessel

Front-end Developer

Meer weten?

Stuur een bericht naar Wessel