13 goede redenen om te upgraden naar Kentico Xperience 13

door Jeroen Fürst

03-11-2021

In dit artikel bespreek ik 13 redenen voor eindgebruikers en ontwikkelaars om te overwegen om te upgraden naar Kentico Xperience 13.

Kentico Xperience 13 is al een tijdje uit. Misschien heb je al de stappen genomen om je bestaande Kentico Xperience websites te upgraden of ben je nog bezig met het verkennen van de mogelijkheden. In veel gevallen voelt het als een logische stap om software up-to-date te houden naar de laatste versie. Maar is iedereen het daarmee eens? Het kost tijd en geld om een upgrade goed uit te voeren. En welke voordelen levert het uiteindelijk op? In dit artikel bespreek ik 13 redenen voor eindgebruikers en ontwikkelaars om te overwegen om te upgraden naar Kentico Xperience 13.

De 13 redenen om te upgraden naar Kentico Xperience 13 zijn:

  1. Up-to-date blijven
  2. Verbeterde marketing automation
  3. Content tree-based routing
  4. Herbuikbare content
  5. NET Core ondersteuning
  6. Nieuwe Page Builder componenten
  7. Verwijdering van de portal engine
  8. Update van de user interface
  9. Het beste van de community
  10. Zoeken in widget-content
  11. Verbeteringen onder de motorkap
  12. Nieuwe integratie met Zapier
  13. Klaar voor toekomstige Xperiences

Hieronder ga ik dieper op alle 13 redenen in.

1. Up-to-date blijven

Door op de hoogte te blijven van software-updates, blijven klanten ondersteund. Dit kan in de vorm zijn van hotfixes, beveiligingsupdates of simpelweg om een vraag per e-mail te kunnen sturen en een goed antwoord te krijgen. Door bij te blijven, kunnen klanten ook profiteren van innovaties in de nieuwste productversies.

In alle jaren dat ik met Kentico werk, heeft de deskundige helpdesk mij keer op keer verrast met hun verhelderende antwoorden. Ik raad aan om up-to-date te blijven met de huidige versies om beveiligingsrisico’s te minimaliseren en te blijven profiteren van hoogwaardige services.

2. Verbeterde marketing automation

De marketing-automationmodule heeft een welkome update gekregen in Kentico Xperience 13. Binnen de marketingworkflow kunnen de stappen worden geconfigureerd zonder de rest van de stappen uit het oog te verliezen. Auto-save is natuurlijk onmisbaar. Bovendien kunnen sticky notes naast de workflow-stappen worden geplaatst om de nodige feedback te geven.

Naast de cosmetische veranderingen zijn er verbeteringen aangebracht met als doel het werk van een marketeer efficiënter te maken. Zo kunnen workflowstappen eenvoudig worden gekopieerd voor hergebruik en kan de volledige workflow worden opgeslagen als een sjabloon. Kentico Xperience 13 introduceert ook een op tijd gebaseerde trigger om precies te bepalen op welk tijdstip de workflow moet worden geactiveerd. Ten slotte wordt de volledige reis van de bezoeker visueel weergegeven in rapportages.

3. Content tree-based routing

Simpel gezegd maakt deze functionaliteit het mogelijk om automatisch URL’s te genereren voor pagina’s in de content tree, de boomstructuur van pagina’s. Deze pagina’s kunnen vervolgens binnen het ontwikkelframework van Kentico Xperience 13 (MVC) worden weergegeven zonder het technische gedeelte te hoeven coderen om de controllers en routes aan elkaar te knopen.

De content tree-based routing functionaliteit kan via een instelling worden geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat bestaande custom implementaties van routing ondersteund blijven bij het upgraden naar Kentico Xperience 13. Bovendien zijn er nieuwe Page Type-functies geïntroduceerd om URL’s voor pagina’s mogelijk te maken:

Bijkomende voordelen van routing op basis van content-tree zijn:

 • Instellingen om het format en het gedrag van de URL te bepalen.
 • Oude URL’s kunnen automatisch worden opgeslagen bij het verplaatsen van de content.
 • Afhandeling van redirects voor alternatieve en oude URL’s.
 • Ingestelde permissies worden automatisch gereflecteerd op de live site.

4. Herbruikbare content

Gelinkte items zijn terug in Kentico Xperience. Productmanagement heeft goed geluisterd naar de community en functionaliteit aan het platform toegevoegd om op meerdere plaatsen in de boom een contentitem te creëren. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een taxonomie op te bouwen.

5. NET Core ondersteuning

Mijn ontwikkelaarshart gaat sneller kloppen als ik aan de slag mag gaan met nieuwe technologie. Kentico wekt mijn enthousiasme door .NET Core-ondersteuning aan te bieden. Met Kentico Xperience 13 wordt het voor ontwikkelaars mogelijk om een ASP.NET MVC Core-applicatie te bouwen met Kentico Xperience als de onderliggende motor. Ontwikkelaars kunnen nu gebruikmaken van functionaliteiten zoals Feature folders, Tag Helpers en Docker om er maar een paar te noemen.

Bij de upgrade naar Kentico Xperience 13 kan ook een migratie van MVC 5 naar MVC Core overwogen worden. Houd er rekening mee dat dit geen eenvoudige migratie is en dat herbouw mogelijk een beter alternatief kan zijn. Verder zal .NET Core-ondersteuning van het contentmanagementsysteem (cms) later volgen met Kentico Xperience: Odyssey.

6. Nieuwe Page Builder componenten

De Page Builder biedt redacteuren en marketeers een krachtige drag-and-drop-oplossing om pagina’s visueel samen te stellen. Met Kentico Xperience 13 wordt de bestaande componentenset uitgebreid. Het bevat een rich-text-widget:

Daarnaast zijn er een URL-selector en attachment-selector toegevoegd.

7. Verwijdering van de portal engine

Met Kentico Xperience 13 nemen we afscheid van de Portal Engine, Kentico’s ontwikkelraamwerk waarmee ik ben opgegroeid. Nu kun je jezelf natuurlijk afvragen of dit een goede reden is om te upgraden.

Zoals eerder vermeld, raad ik aan om up-to-date te blijven en de huidige ontwikkelingstechnologieën zoals .NET Core te omarmen. Aan de andere kant betekent het dat er een grote schoonmaak heeft plaatsgevonden en dat verouderde functionaliteit is verwijderd. Bij het werken in het cms wordt dit merkbaar doordat de laadtijden van het scherm sneller lijken.

Als je overweegt om van Portal Engine naar MVC over te stappen, dan raad ik het artikel 25 redenen om naar Kentico Xperience MVC te verhuizen van Brian McKeiver ten zeerste aan.

8. Update of the user interface

Met de Kentico Xperience rebranding van vorig jaar is het zeer welkom om het nieuwe logo en de naam terug te zien in het cms. Het helpt mij te herkennen in welke Kentico Xperience-versie ik momenteel werk. Het bevestigt voor mij ook visueel dat het cms up-to-date is.

9. Het beste van de community

Productupdates kunnen inspireren om met frisse nieuwe ideeën te komen. Deze ideeën worden vervolgens omgezet in downloadbare pakketten die kunnen worden geïnstalleerd vanaf de Kentico Xperience-marktplaats. Voorbeelden van nieuwe door de community geproduceerde modules zijn:

10. Zoeken in widget-content

Stel je voor dat je een landingspagina hebt met een aantal inhoudswidgets, zoals titel en tekst. De inhoud van deze widgets was tot voor kort niet meegenomen in de zoekindexen. Met Kentico Xperience 13 is er een nieuwe Page Crawler-zoekindex die widget-inhoud aan de zoekindex toevoegt.

11. Verbeteringen onder de motorkap

Bij elke release van Kentico Xperience duik ik direct in de release notes. Dit is de plek waar je API-wijzigingen kunt vinden die niet direct zichtbaar zijn, maar het ontwikkelgemak kunnen vergroten. Een mooi voorbeeld hiervan is de nieuwe IPageRetriever die het gemakkelijker maakt om pagina info op de live site te laden en ermee te werken.

Onderwerpen als caching, asynchroon programmeren en dependency injection zijn slechts enkele voorbeelden waar Kentico onlangs uitgebreide artikelen over heeft gepubliceerd:

12. Nieuwe integratie met Zapier

Kentico Xperience breidt zijn integratieondersteuning uit door een standaard integratie te bieden met Zapier. Zapier is een integratieplatform om verschillende systemen makkelijk aan elkaar te koppelen zonder programmeerwerk. De Zapier-module kan worden geïnstalleerd via een NuGet-package en gebruikt webhooks om objecten of pagina’s aan te maken en muteren in Kentico Xperience.

Het is ook mogelijk om Zaps te activeren via werkstroom- en marketingstappen. Zapier haalt de gegevens op via de ingebouwde REST-service.

Kentico heeft onlangs ook twee nieuwe integraties gepubliceerd met Bynder en Recombee die officieel deel uitmaken van de volgende productupdate die wordt behandeld in de volgende en laatste reden om te upgraden naar Kentico Xperience 13.

13. Klaar voor toekomstige Xperiences

Het Kentico Xperience-team heeft hun plannen om de releasecycli te verkorten en productupdates ieder kwartaal uit te brengen. Deze zogenaamde refreshes bevatten zowel technische als bedrijfsgerelateerde verbeteringen en kunnen op de voet gevolgd worden via Productboard.

Deze nieuwe benadering vermindert waarschijnlijk de complexiteit van de upgradeprocedure. De release zal veel kleiner zijn en zal daarom minder API-wijzigingen vergen in vergelijking met een grote release eenmaal per jaar. Qua werk is het vergelijkbaar met het toepassen van een hotfix.

Klaar voor de upgrade

In dit artikel heb ik 13 goede redenen benoemd om de upgrade naar Kentico Xperience 13 te overwegen. Maar als je eenmaal hebt besloten om te upgraden, waar moet je dan beginnen? Iedereen die in het verleden ervaring heeft opgedaan met upgrades, weet dat er veel aspecten een rol spelen. Ik raad daarom aan om de Kentico Xperience-documentatie zorgvuldig te lezen, aangezien deze de upgradeprocedure tot in detail behandelt.

Wil jij het ook digitaal voor elkaar hebben?

Of het nu gaat om een nieuw concept of een complexe uitdaging, met slimme ideeën en innovatieve technologie komen we altijd tot een oplossing.

Ben je benieuwd hoe een intensieve, maar vooral leuke samenwerking er uit ziet?

Loop geen belangrijke updates mis!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen, exclusieve webinars, interessante cases en de beste inzichten!