CSS Day 2019 - een frisse blik op het vakgebied

09-05-2019

De verschillende mogelijkheden en onmogelijkheden rond Cascading Style Sheets, nieuwe features en cases uit de praktijk. Lees er meer over in deze blog!

Vaderdag, Dag van de Arbeid, Dag van de Leraar, Sysadmin Dag, Comic-Sans Dag en Talk-Like-a-Pirate Dag. Wie kent ze niet? Het lijkt alsof er tegenwoordig overal een dag voor is. Sinds een aantal jaar is er ook voor CSS een dag, een jaarlijks terugkomende dag helemaal gewijd aan de Cascading Style Sheets en alles wat hiermee te maken heeft. Deze dag wordt nu al 7 jaar lang gevierd met een meerdaags event in Amsterdam en heeft de toepasselijke naam ‘CSS Day’. In het Compagnietheater wordt er uitgebreid gesproken over verschillende mogelijkheden en onmogelijkheden, nieuwe features en cases uit de praktijk.

Afgelopen juni mocht ik, samen met mijn collega Jan Wintermans, het event bezoeken. Het was voor mij de tweede keer, en na een succesvol en inspiratievol eerste jaar kon ik niet wachten om dit jaar weer te gaan. Dit jaar keek ik met name uit naar de sessies van Heydon Pickering (Flexbox Holy Albatross), Elika J. Etemad (Vertical Rhythm) en Steve Schoger (Refacturing UI).  Sessies die met name gericht zijn op de vormgeving en werking van CSS.

Daarnaast is zo’n dag altijd een bron van prikkels en nieuwe ideeën. Je ziet technieken die wellicht nog niet direct te gebruiken zijn, maar je weet dat ze er aan gaan komen en dus al iets zijn om in het achterhoofd te houden met het oog op nieuwe projecten. Als Developer is het mijns inziens onderdeel van je vak om op de hoogte te blijven van wat er speelt binnen je vakgebied, en het bijblijven met de nieuwe functies van een taal zoals CSS is daarbij essentieel.

De sessies waar ik naar uit keek voldeden aan mijn verwachting en waren zeer interessant, maar die van Rachel Andrew en die van Steve Schoger sprongen er wat mij betreft echt bovenuit.

Rachel Andrew nam de openingssessie voor haar rekening en wist daarmee mijn aandacht direct te grijpen. Ze vertelde over de eigenschappen van block en inline elementen - de flow van je layout systeem die je gebruikt bij het opbouwen van je project. Waar je als Developer vaak het gedrag van een specifieke property (in dit geval de display property) kent en naar ervaring toepast, wist Rachel alle specifieke eigenschappen van de property toe te lichten en van alle mogelijkheden de voor- en nadelen op te noemen. Ik raad je aan de sessie  terug te kijken als dit je enigszins aanspreekt: Refactoring (the way we talk about) CSS

In de sessie van Steve Schoger lag de nadruk op het refactoren van de UI. Hij liet aan de hand van een aantal stappen zien hoe je eenvoudig van een doorsnee vormgeving toch iets speciaals kan maken. Handige tips die er voor zorgen dat je project opvalt, met kleine details die net het verschil kunnen maken. Hoe dit precies in zijn werk gaat demonstreerde hij aan de hand van het omkatten van een pagina, hierdoor kreeg je meteen een goed idee van de mogelijkheden van CSS. Hieronder zie je het (zelfde) project aan het begin van de sessie en het einde van de sessie:

Ook deze presentatie is terug te vinden op YouTube, een aanrader Refactoring UI

Tot slot een mooie compilatie van de gehele dag, die wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar is!
CSS DAY 2019

Wil jij het ook digitaal voor elkaar hebben?

Of het nu gaat om een nieuw concept of een complexe uitdaging, met slimme ideeën en innovatieve technologie komen we altijd tot een oplossing.

Ben je benieuwd hoe een intensieve, maar vooral leuke samenwerking er uit ziet?

Loop geen belangrijke updates mis!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen, exclusieve webinars, interessante cases en de beste inzichten!