De krachtige combinatie van Microsoft Azure en OpenAI

14-07-2023

Tijdens een recente lunchsessie stonden de mogelijkheden van Microsoft Azure en OpenAI centraal. De sessie bood waardevol inzicht in hoe de features van OpenAI beschikbaar zijn voor Microsoft Azure developers. In dit artikel vatten we de belangrijkste punten van de sessie samen.

Inleiding

Recent werd er een lunchsessie gehouden met Jeroen Fürst, architect bij TrueLime. Tijdens deze sessie stonden de mogelijkheden van Microsoft Azure en OpenAI centraal. De sessie bood waardevol inzicht in hoe de features van OpenAI beschikbaar zijn voor Microsoft Azure developers. In dit artikel vatten we de belangrijkste punten van de sessie samen.

Een terugblik op de geschiedenis van AI

Jeroen begon met een korte historische context, waarbij hij de aandacht vestigde op enkele cruciale mijlpalen in de ontwikkelingen van AI. Hij benadrukte de groeiende rol van machine learning en spraakherkenningstechnologie. Denk aan Siri en de opkomst van generatieve AI. Een mooi moment om bij stil te staan. Deze ontwikkelingen vormen namelijk de basis van de huidige AI mogelijkheden.

OpenAI en Microsoft Azure tijdlijn
OpenAI en Microsoft Azure tijdlijn

Microsoft en OpenAI samenwerking

Vervolgens richtte Jeroen zich op de samenwerking tussen Microsoft en OpenAI, en de relevantie daarvan voor Azure/.NET Developers. Hij belichtte de tijdlijn van Microsofts AI-gerelateerde lanceringen en benadrukte de nauwe samenwerking met OpenAI. Jeroen wees op de verschillende modellen die Microsoft aanbiedt. Voorbeelden zijn: Codex voor het genereren van code, DALL·E voor het creëren van afbeeldingen en ChatGPT voor conversatiedoeleinden. Mooi om te zien dat OpenAI mogelijkheden gebruikt kunnen worden in een veilige, private cloud op basis van Microsoft Azure.

Foundation Models en hun toepassingen

De foundation models waren het volgende belangrijke concept dat Jeroen besprak. Deze models vormen een evolutie van de traditionele AI-modellen. Hij legde uit dat deze modellen zelflerend zijn en complexere taken kunnen uitvoeren. Met behulp van tokens als input kan een foundation model contextueel relevante antwoorden genereren. Dit biedt Azure/.NET Developers nieuwe mogelijkheden om chatbots, cognitieve zoekfunctionaliteit en andere toepassingen te bouwen.

OpenAI en Microsoft Azure codex, GPT, Dall-e
OpenAI en Microsoft Azure codex, GPT, Dall-e

Praktische toepassingen van AI-diensten

Verder gaf Jeroen enkele praktische voorbeelden van de AI-diensten die beschikbaar zijn voor Azure/.NET Developers. Hij noemde de mogelijkheid om met behulp van Speech Studio een synthetische stem te creëren op basis van een bestaande stem. In een demo hoorde we hoe zijn eigen stem was gesynthetiseerd. Ongelofelijk tof om te horen. Daarnaast zagen we een demo van Vision Studio en hoe we afbeeldingen kunnen analyseren en tekst te extraheren.

Verdere ontwikkelingen en uitdagingen

Ook besprak Jeroen enkele trends en uitdagingen waar Azure/.NET Developers rekening mee moeten houden. Hij benadrukte het belang van het correct toepassen van context in de vorm van prompts, om gewenste resultaten van AI-modellen te verkrijgen. Zo verwees hij bijvoorbeeld naar de AI Skills Challenge van Microsoft. Deze Challenge geeft Azure/.NET Developers de mogelijkheid om hands-on ervaring op te doen met verschillende AI-diensten.

Hij merkte op dat het waarborgen van ethisch gebruik van AI een belangrijke uitdaging is die aandacht verdient. Het volgen van richtlijnen en best practices voor het ontwikkelen en gebruiken van AI-systemen is essentieel.

Conclusie

De lunchsessie van Jeroen bood ons een waardevol inzicht in de mogelijkheden van Microsoft Azure en OpenAI. Microsoft biedt middels Azure een lage instap voor developers om aan de slag te gaan met OpenAI. Jeroen is er zeker van dat in al onze software oplossingen deze AI features een belangrijk onderdeel gaan worden.

Als Azure/.NET Developer kun je dus gebruikmaken van de AI Skills Challenge van Microsoft om je kennis en vaardigheden op het gebied van AI en Azure verder te ontwikkelen.

Dit artikel is gemaakt door een opname van de lunchsessie te transcriberen. Deze transcriptie is vervolgens aan ChatGPT gegeven, die er een artikel van gemaakt heeft. Dit resultaat is daarna door een “True” persoon verbeterd.

Wil jij het ook digitaal voor elkaar hebben?

Of het nu gaat om een nieuw concept of een complexe uitdaging, met slimme ideeën en innovatieve technologie komen we altijd tot een oplossing.

Ben je benieuwd hoe een intensieve, maar vooral leuke samenwerking er uit ziet?

Loop geen belangrijke updates mis!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen, exclusieve webinars, interessante cases en de beste inzichten!