Digitale Volwassenheid: Bereik je doelen met een DXP en innovatieve software

17-07-2023

Digitale volwassenheid biedt organisaties de mogelijkheid om hun online aanwezigheid te optimaliseren en doelen te behalen. Met behulp van een Digital Experience Platform (DXP) kunnen organisaties hun digitale platform ontwikkelen, onderhouden en verbeteren. Dit artikel verkent de essentie van digitale volwassenheid, de rol van automatisering en personalisatie en AI. Daarnaast benadrukt het het belang van een goed geïntegreerde DXP.

Wat verstaan we onder digitale volwassenheid?

Vanuit mijn perspectief zie ik digitale volwassenheid als een aspiratie van wat je met je online platform kunt bereiken. Het gaat niet alleen over het hebben van een website of sociale media-accounts, maar ook over het hebben van een strategie. Een strategie die gericht is op het behalen van concrete doelen. Het gaat om het bereiken van een niveau van volwassenheid. Een niveau waarin de organisatie wendbaar is, en in staat is om snel te reageren op veranderingen in de markt en behoeften van klanten.

Digitale volwassenheid is een proces dat een organisatie moet doorlopen. Hierdoor kan het digitale aspect van de onderneming verbeterd en ontwikkeld worden. Dit houdt ook in dat er geïnvesteerd moet worden in de juiste tools, technologieën en processen. Het gaat om het in kaart brengen van de huidige status en het identificeren van de stappen die nodig zijn om te evolueren naar een hoger niveau. Digitale volwassenheid is een spiegel die organisaties kunnen gebruiken om zichzelf scherp te houden bij het maken van keuzes om hun digitale aanwezigheid te optimaliseren.

Continue investeren voor digitale groei en volwassenheid

Veel organisaties lopen vast in hun digitale volwassenheid. Dit gebeurt vaak doordat er na de lancering van de website of het online platform te weinig budget vrijgemaakt wordt voor verdere doorontwikkeling en onderhoud. Organisaties moeten begrijpen dat een website nooit af is en dat er voortdurend moet worden geïnvesteerd in het platform. Zo zorg je ervoor dat het blijft groeien en ontwikkelen. Het is dan ook van belang om te snappen dat digitale volwassenheid niet een einddoel is, maar een continu proces van verbetering en vernieuwing.

Een mooie vergelijking: zie het als planten water geven. Een plant kan niet groeien zonder water. En een website kan niet groeien zonder investeringen. Maar net als bij planten zijn er nog veel andere factoren die een rol spelen bij het groeiproces van een website. Het is daarom belangrijk om deze factoren in kaart te brengen. Denk aan het meten van het succes van de website en het begrijpen van de behoeften van de gebruikers. Door deze factoren te blijven evalueren en te verbeteren, kan het digitale platform blijven groeien en ontwikkelen. Kortom: het is cruciaal voor organisaties om te beseffen dat digitale volwassenheid een continu proces is, en dat het essentieel is om te blijven investeren en groeien om te voorkomen dat het platform 'sterft'.

De rol van software ontwikkeling

Als ontwikkelaar moet je zowel begrijpen wat er technisch gedaan moet worden, als snappen wat de bredere doelen zijn van een project. Het gaat niet alleen om het vertalen van een design naar werkende code, maar ook om het behalen van marketingdoelen. En het creëren van een product dat een positieve impact heeft op de gebruikers. Een ontwikkelaar moet zich bewust zijn van de context en het doel van het project om effectief te kunnen ontwikkelen. Een ontwikkelaar moet kunnen samenwerken met de rest van het team, waaronder marketeers, om het grotere plaatje te begrijpen. Op deze manier kan ervoor gezorgd worden dat alle aspecten van het project samenwerken om het einddoel te bereiken.

De software die ontwikkeld wordt, moet functioneren, maar ook helpen bij het behalen van doelen. Het is essentieel dat de software specifieke kaders biedt om aan te voldoen om menselijke fouten te minimaliseren. Door middel van automatisering en consistente processen kunnen ontwikkelaars gestandaardiseerde workflows volgen. Hierdoor wordt de kans op fouten verminderd. Bijvoorbeeld, het implementeren van een stukje code om een feature aan te zetten kan geautomatiseerd worden, zodat de ontwikkelaar geen handmatige stappen hoeft te nemen. Dit geeft duidelijkheid over wat er moet worden ontwikkeld en helpt bij het creëren van betrouwbare software. Daarnaast zorgt het hebben van duidelijke kaders ervoor dat de focus van de ontwikkelaar meer gericht is op het realiseren van de doelen en het bereiken van de beoogde resultaten, in plaats van het zorgen maken over het voorkomen van menselijke fouten. Software die duidelijke kaders biedt, kan de ontwikkelaars helpen bij het maken van betrouwbare en foutloze software.

DXP: De sleutel tot digitale volwassenheid en klantgerichte innovatie

Een DXP, zoals Xperience by Kentico, kan een belangrijke rol spelen in het proces van digitaal volwassen worden van een organisatie. Het biedt namelijk een complete suite van tools die organisaties kunnen gebruiken om hun digitale platform te ontwikkelen, te onderhouden en te optimaliseren. Bovendien biedt het de mogelijkheid tot integratie met andere systemen. Bijvoorbeeld  CRM en marketing automation, waardoor het mogelijk wordt om een compleet 360-graden klantbeeld te creëren.

Je hoeft niet meteen op en top digitaal volwassen te zijn. Het belangrijkste is dat de software kan meegroeien met de behoeften. De mogelijkheid tot automatisering, personalisatie en het gebruik van AI zijn hierbij essentieel. Door het automatiseren van repetitieve taken kan er meer tijd worden besteed aan de ontwikkeling en innovatie van het digitale platform. AI speelt eveneens een grote rol bij het verbeteren van de klantervaring en het verhogen van de efficiëntie van bedrijfsprocessen. Door het gebruik van AI-tools, zoals machine learning, kunnen organisaties inzicht krijgen in het gedrag en de voorkeuren van klanten. Hierdoor kunnen zij betere beslissingen nemen en een meer gepersonaliseerde klantervaring bieden.

Interesse gewekt?

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel geïnspireerd geraakt om zelf aan de slag te gaan met het verbeteren van jouw digitale volwassenheid. Ben je nieuwsgierig naar meer en wil je graag meten hoe volwassen jij op dit gebied bent? Klik dan hier om je digitale volwassenheid te meten.

Digitale Experience Volwassenheid Model

Heb je verder nog vragen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om je meer informatie te geven over dit onderwerp.

Wil jij het ook digitaal voor elkaar hebben?

Of het nu gaat om een nieuw concept of een complexe uitdaging, met slimme ideeën en innovatieve technologie komen we altijd tot een oplossing.

Ben je benieuwd hoe een intensieve, maar vooral leuke samenwerking er uit ziet?

Loop geen belangrijke updates mis!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen, exclusieve webinars, interessante cases en de beste inzichten!