Leapwork ... een Serious Game

21-08-2020

Testen van software, leapwork, is serieus werk. Het idee is dat intensiever testen betere software oplevert dat aansluit bij wat klanten verwachten. Lees meer!

Testen is intensief en belangrijk werk

Testen van software is serieus werk dat ik al een behoorlijk aantal jaar doe. Het idee is dat intensiever testen betere software oplevert die ook beter aansluit bij wat onze klanten verwachten. En dat is waar klanten blij van worden; Ik dus ook. Maar intensiever testen kost ook meer tijd en daarmee meer geld. En daarin wil ik altijd een goede balans vinden.

Zou het nu niet mooi zijn als er een tool was die prettig is om te gebruiken, waar je geen code voor hoeft te kunnen schrijven en waarmee je een set testhandelingen eenvoudig en snel kunt maken en laten uitvoeren, ja zelfs regelmatig automatisch kunt starten, als onderdeel van het ontwikkelproces?

Leapwork ... Een tool die echt helpt!

Met Leapwork klik je op een werkblad snel flows in elkaar door blokken te plaatsen, te schuiven en te verbinden met andere blokken. De hoofdlijnen laten zich snel opzetten met een recorder die feitelijke handelingen registreert. Tweak de geregistreerde flow, zet de flow in een run list en je hebt een geautomatiseerde test die je telkens opnieuw kunt laten starten!

Binnen TrueLime wordt Leapwork ondertussen in meerdere projecten gebruikt voor regressietesten bij iedere release naar een test-, acceptatie- of productieomgeving. Ook worden regelmatig flows gestart om te verifiëren dat specifieke pagina’s, functies of API’s beschikbaar zijn. Wat ik fijn vind, is dat dit allemaal met dezelfde tool kan. Ik vind het een uitdaging om te specificeren welke flows nodig zijn, in plaats van te bedenken welke tools ik kan inzetten en hoe ik die kan gebruiken ... dankzij Leapwork!

Visueel en flexibel in te zetten

Leapwork is een visuele object-georiënteerde tool voor het maken van flows waarmee repetitieve handelingen met software geautomatiseerd kunnen worden, zowel voor desktop-apps als voor websites; Ideaal voor testen! Hoe eenvoudig of complex de flow ook is, er zijn eigenlijk weinig beperkingen omdat de set blokken waaruit je bij het maken van de flows kunt kiezen zeer compleet is, waarbij elk blok ook een rijke set opties heeft om het feitelijk gedrag te tweaken. Beter nog, de set kan worden uitgebreid met op maat gemaakte en herbruikbare subflows voor algemene acties, zoals inloggen op een omgeving of applicatie of het openen van specifieke webpagina's. Deze subflows kunnen dus zelf weer als blokken gebruikt worden in andere flows, zodat deze op elk niveau goed te begrijpen en gemakkelijker te onderhouden zijn.

Flows kunnen interactief worden gestart op een desktop of laptop of op een server, op BrowserStack of op een Selenium Grid, maar kunnen ook worden gepland om op specifieke momenten automatisch te starten. Deze run lists kunnen ook worden gestart vanuit DevOps of door aanroepen van de REST API vanuit bijv. Powershell-scripts. Kortom: een wereld om te ontdekken!

Aandachtpunten

Met Leapwork heb ik in de loop van de tijd flows gemaakt voor test-, acceptatie- en productieomgevingen van responsive websites die op verschillende venstergroottes moeten draaien ... allemaal in dezelfde flows! Leapwork is namelijk een zeer flexibele en veelzijdige tool en leuk om te gebruiken. Maar als je die munt omdraait, blijkt het ook makkelijk om lastig te onderhouden flows te maken. Er is dus enige zelfbeheersing nodig om niet in die val te trappen. De reden waarom complexe flows niet altijd gemakkelijk te onderhouden zijn, is dat Leapwork slechts beperkte mogelijkheden biedt om flows stap voor stap uit te voeren en het verloop te volgen. Dat maakt het soms tot een uitdaging om de exacte locatie te vinden waar in de flows iets ontspoort zodat dit kan worden aangepast. Het aanpassen zelf is daarentegen eenvoudig en ongecompliceerd!

5 tips

  • Als je eens kennis wilt maken met Leapwork, laat het me weten want ik help je graag. Maar je kunt om te beginnen ook eens rondneuzen in het Leapwork Learning Center waar je documentatie en talloze voorbeelden en toepassingen vindt
  • Ga na of Leapwork iets voor jouw werk of voor jouw projecten kan betekenen en bedenk of je tijd wilt/kunt steken in het onder de knie krijgen van de fijne kneepjes
  • Automatiseer niet zomaar alles, want al snel zul je door de bomen het bos niet meer zien. Ga dus vooral goed na wat de moeite waard is om te automatiseren voordat je jouw eerste flow maakt.
  • Begin een nieuwe flow altijd met de recorder. De recorder is ondertussen zo goed dat eenvoudiger flows meestal zonder verdere aanpassingen kunnen worden ingezet
  • Houd bij het maken van flows altijd in de gaten dat jouw flows voor anderen te begrijpen moeten zijn en voor jezelf te onderhouden. Breng structuur aan door bijvoorbeeld hergebruik van subflows en zorg ervoor dat de layout overzichtelijk blijft

Kortom … laat je uitdagen door Leapwork als je klaar bent voor een serieus spel!

Wil jij het ook digitaal voor elkaar hebben?

Of het nu gaat om een nieuw concept of een complexe uitdaging, met slimme ideeën en innovatieve technologie komen we altijd tot een oplossing.

Ben je benieuwd hoe een intensieve, maar vooral leuke samenwerking er uit ziet?

Loop geen belangrijke updates mis!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen, exclusieve webinars, interessante cases en de beste inzichten!